A mai kormányülést követő sajtótájékoztatón jól megfigyelhettük a kormányfő kommunikációs taktikáját. Ő foglalkozik az általános, nagy, összetett dolgok bejelentésével, ami mostanság az államadósság elleni harcot jelenti. Ügyesen becsomagolt mondanivalójával a magányos küzdő szerepét veszi fel az eladósodottsággal szemben. Mindeközben igyekszik nem kihangsúlyozni azt a tényt, hogy a több milliárd eurós beavatkozás a devizatartalékok felélésének kezdetét jelenti. A magán-nyugdíjpénztárak után most az MNB páncélszekrényeiben találták meg a szükséges forrásokat, amivel normális gazdaságpolitikájuk hiányát leplezhetik.

A szükséges rossz, vagyis az adóemelések bejelentése Matolcsy miniszterre maradt, aki kínosan kerülte a megszorítás kiejtését, ehelyett az ország újjászervezésének előrehozásáról beszélt mindenféle semmitmondó szólamok társaságában. Az állami beszerzések leállítását például előrehozott intézkedésnek nevezni meglehetősen nagy képzelőerőre vall. Hogy a valóságban ez mit jelent, feltehetőleg pár napon belül jobban láthatóvá válik. Az adóhatóság „önkéntes” vállalása az áfa bevételek növeléséről is kísértetiesen emlékeztet a korábbi adóvisszatartásra a közösségi adószámmal rendelkezőknél.

A tájékoztatón azt is észrevehettünk, mikor a devizahitelesek témáját több kérdező is említette, a felvetésekre kivétel nélkül a miniszterelnök válaszolt. Ezzel ismét magát helyezte a hitelesek megmentőjének szerepébe, másnak ebben nem szánva szerepet. Burkoltan a jövő évi hiánycél megemelése is elhangzott. Eddig 2,5% volt a terv, most már 2,8-3%-ról beszéltek. Csekély változásnak tűnik, de ezek a tizedek több tízmilliárdos további mozgásteret jelentenek a jövő évi megfeszített költségvetésben.

Miniszterét illető kritika volt az is, hogy jövőre ugyan 2%-os gazdasági növekedéssel számolnak, de készíteni kell egy 2,8%-os verziót is, mert a korábbi tervekhez képest nem elfogadható ekkora csökkentés. Valószínűleg a 2012-es büdzsé elfogadása után ez a visszalépés fogja jelenteni az indokot Matolcsy szerepének csökkentéséhez. Ez jelenthet teljes útilaput, esetleg az önálló pénzügyminisztérium létrehozását, levéve a fiskális tervezés terheit a gazdasági miniszter vállairól. Mert néha nem tudja a jobb kéz, mivel okoz újabb bajt.

A Wikileaks kiszivárogtatását, mely szerint korábban elhangzott, hogy nem kell arra figyelni, mit mond az akkori miniszterelnök-jelölt a kampányban, egy ócska trükkel próbálták elkenni. Eszerint arra gondolt, csak a tetteit figyeljék a gazdasági szakértők, ne a szavait. Sokan be is dőlhetnek ennek az értelmezésnek.  Az őszödön elhangzottakat is valami hasonlóval próbálta ellenfelük megkerülni, hogy tulajdonképp az egy igazságbeszéd volt. Ez már akkor sem jött be, kíváncsi vagyok, ez a gondolatmankó (by Törög G.) most mire lesz elég.

Szerző: nyomasek_bobo  2011.09.06. 17:03 1 komment

Címkék: orbán költségvetés sajtótájékoztató matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://bobo.blog.hu/api/trackback/id/tr83206970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.09.07. 20:26:08

"arra gondolt, csak a tetteit figyeljék a gazdasági szakértők, ne a szavait."
Eszerint ne figyeljünk arra, h azt mondja, h nincsenek megszorítások, hisz a tettekből látszik, h vannak, ne higgyük el, mikor azt mondja, h megvédték a nyugdíjmegtakarításokat, mikor látjuk, h elköltötte stb, stb...
Az értelmesebbje már eddig is így csinálta, de azért köszi, h szólt.
süti beállítások módosítása