Tavaly nyár végére a republikánus elnökjelölt, John McCain hátrányban volt Obamával szemben. Az elnökjelölési folyamat csúcsát hagyományosan a 2 nagy párt egymást pár nappal követő konvenciója jelenti az USA-ban. A demokratáké volt előbb, ahol biztossá vált Obama jelöltsége. Ekkor már az is kész tény volt, hogy nem nagyobb pártbeli ellenfelét, Hillary Clintont, hanem Joe Biden szenátort kérte fel alelnöknek. Ezzel az első fekete vagy első női jelölt kérdése eldőlt.

A 4 napos konvenció során a média figyelme a demokratáké volt, szinte a csapból is ők folytak. Hogy megtörje a lelkesedést és a közvélemény-kutatások szerint növekvő előnyt, McCain váratlan húzással jött elő: az addig az országos politikában szinte ismeretlen alaszkai kormányzónőt, Sarah Palint nevezte meg alelnökjelöltjeként. Ő az ideális republikánus mintapéldája: támogatta a fegyverviselést, vallásos volt, ellenezte az abortuszt. És ami Bidennel szemben hatalmas előnynek látszott: 5 gyerekes családanya és volt helyi szépségkirálynő.

Sikere a republikánusok között frenetikus volt. Szinte többen voltak rá kíváncsiak, mint az elnökjelöltjükre. A bajok később jöttek. Ugyanis a magát büszkén „hokianyu”-nak valló és „kirúzsozott pitbull” vehemenciájú jelölt politikai tájékozatlansága egyre szembetűnőbbé vált. Hiába lett a törzsszavazói kedvence, a bizonytalanok inkább eltávolodtak tőle. A történet végét ismerjük.

S hogy miért idéztem fel mindezt? A bajuszból talán már sejthető. Dávid Ibolya váratlan lépései eddig pontosan a tavalyi történetet adaptálják. Pár apró, de annál lényegesebb különbség mégis adódik a 2 helyzet között: Bokros Lajos (mert természetesen róla van szó) jelöltsége az MDF törzsszavazóit nem hozza lázba. Sőt, inkább a FIDESZ felé tereli. Akik egyre inkább középre pozícionálják ismét magukat. Jó példa erre Orbán Viktor múlt heti nagyívű, igaz konkrét programok nélküli országértékelése. A szélsőségeseket úgy tűnik, a Jobbikra hagyják. Más kérdés, hogy a „cigánybűnözés” folytonos emlegetésével és a gárdával indirekt az SZDSZ-támogatókat is aktivizálhatják.

A meglepetés ereje Bokrossal kapcsolatban lassan lecseng, 2 hét alatt EP-képviselőjelölt és leendő miniszterelnök is volt már. Most a programjára terelődik a szó, ahol ismét különbözik Palin-től. Neki ugyanis konkrét csomagja van, mely ráadásul az összes eddigi reformtervnél drasztikusabb megszorításokat tartalmaz. Tehát ha az MDF ellenfelei nem tesznek mást, csak minden héten 1 oldalt felolvasnak az ÉS-ben közzétett programból, Bokros országos támogatottsága valószínűleg az országos választmány 48 rá szavazó tagjára fog szűkülni. És akkor majd jöhet itt is a reklám, hogy van-e 199.953 ember, aki ezt akarja?

Szerző: nyomasek_bobo  2009.03.14. 16:09 Szólj hozzá!

Címkék: csomag bokros palin

A bejegyzés trackback címe:

https://bobo.blog.hu/api/trackback/id/tr641001929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása