Újabb napra virradtunk a 1600 nap után önkritikát gyakorló miniszterelnök bejelentését követően, de a kérdések száma csak nő. Az előző posztokban már bemutattam, kik lehetnek a lehetséges befutók, akár pártvonalon, akár a gazdasági életből. De egy harmadik körről eddig még nem beszéltem, csak érintőlegesen. Az MNB-hez köződő szakemberekről van szó, mint potenciális elnökjelöltek. A jegybankelnököket (Surányi, Bod, Simor) persze már én is ajánlottam, de a "második vonal" is bármikor szóba jöhet. Hogy kik ők? Íme:

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

 

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke,

 

Farkas Ádám, a Magyar Nemzeti Bank volt ügyvezető igazgatója, az Allianz Bank vezérigazgatója.

 

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt alapító tagja, előtte az MNB munkatársa.

 

Bodnár Zoltán, a Magyar Export-Import Bank vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke.

 

És persze itt van a "haza bölcse" kategória is. Rögtön a nemrég megválasztott költségvetési tanács három tagjával: Kopits György, Oblath Gábor és Török Ádám. De ide sorolandó még Kovács Árpád számvevőszéki elnök is. Ők mind nagy szaktekintélynek számítanak, kérdés, 1 év kormányzásért otthagynák-e kormányt ellenőrző megbizatásukat. Hiszen visszaút nincs.

Az univerzális "Deák Ferenc" szerepére viszont ideális lehet az anno államfőjelöltként is sokat emlegetett Glatz Ferenc egykori MTA elnök. Persze a Németh-kormány művelődési miniszteréhez az szdsz-t is meg kéne dolgozni, jópár liberális kötődésű miniszter lenne az ára.

 

Az mindenesetre biztos, hogy Gyurcsány pártelnökként kíván tovább politizálni, mely alaphangját már a kongresszusi beszédében megadta. Az új miniszterelnök árnyékában megkezdik 2010-ig tartó negatív kampányukat, melynek elsődleges célpontja Orbán Viktor marad. Az igazságszolgáltatást is össztűz alá vonják, hiszen a 2010 utáni elszámoltatást már jó előre megígérték nekik. Céljuk ennek hiteltelenítése és a "hol van a Fidesz programja" lesz. Hiszen ők is tudják, a "Gyurcsány a hibás szlogen" mára okafogyottá vált, új mondanivalót kell találni a vizitdíj eltörlése óta egybentartott jobboldali szavazóbázisnak.

Szerző: nyomasek_bobo  2009.03.23. 06:01 2 komment

Címkék: mszp farkas orbán király gyurcsány török szdsz mnb miniszterelnök kovács karvalits várhegyi bodnár kopits oblath glatz

A bejegyzés trackback címe:

https://bobo.blog.hu/api/trackback/id/tr311019337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

discretio 2009.03.23. 09:14:40

Mit lehet tudni Karvalics Ferencről ?

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.03.23. 09:55:29

@discretio: Simor 2 éve így nyilatkozott a jelölésekor:

"Karvalits Ferenc jelölésénél alapvetően politikai függetlenségét, feddhetetlenségét, monetáris és gazdaságpolitikai szakismereteit vette figyelembe. A leendő alelnök elkötelezett híve az árstabilitás elérésének, az inflációs célkövető rendszernek, valamint a jegybank függetlenségének - tette hozzá.

Karvalits Ferenc jelenleg az FHB igazgatótanácsának elnöke, korábban a CIB Bank vezérigazgatója volt, 1996 és 2001 között az MNB-ben dolgozott előbb főosztályvezetőként, majd ügyvezető igazgatóként.

A miniszterelnök egyetért Karvalits Ferenc jelölésével - mondta Simor András. Az elnök kitért arra, hogy 2004-2005-ben Karvalits Ferenc tagja volt a miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének."
süti beállítások módosítása