Tegnap, augusztus 19-én volt a Páneurópai Piknik 20. évfordulója. A megemlékezésre, melyet az m1 és a Duna tv élőben közvetített, idén is az egykori határáttörés helyszínén, Sopronpusztán került sor. A szervezők méltóságteljes programot terveztek, szoboravatással, koszorúzással. Részt vettek rajta az egykori szervezők, a hőssé vált keletnémet menekültek és megtisztelte az eseményt jelenlétével Sólyom László és Angela Merkel is.

Augusztus 19-re Sopronban lassan olyan büszkék leszünk, mint december 14-re, a Hűség Napjára, amikor az 1921-es népszavazásra emlékezik a város. 20 év után egyre többen tartják jelentős fordulatnak az egykori piknik apropóján lezajlott határáttörést, mely az első virtuális csákányütést jelentette a Berlini falon.

 

Nem volt ez mindig így. Sokáig csak egy félbevágott Trabanttal jelzett emlékkiállítás jelezte a város lakóinak, hogy valami jelentős esemény zajlott egykor a határ mentén. Fájó kimondani, hogy az első években Japánban jobban megbecsülték az áttörést, mint hazánkban. De szerencsére mára ez megváltozott. Idén már számos szabadtéri kiállítás hívta fel a figyelmet a lebontott Vasfüggönyre. Több, határokon átívelő kerékpáros és gyalogtúrát is rendeztek különböző szervezetek. A városban emlékkonferencián történészek és akkori politikusok foglalták össze a saját nézőpontjukból emlékeiket és tapasztalataikat az utókor számára. De a Terror Háza előtt is szobrot állítottak, hogy ne feledhesse senki az évtizedeken át népeket szétválasztó szögesdrótokat.

 

Ahogy az akkori események, úgy a 20. évforduló híre ismét bejárta a világot. Számos nemzetközi médium is beszámolt az ünnepélyről és az azt követő, immár hagyománnyá vált Európa koncertről, melynek idén is a közeli fertőrákosi Barlangszínház adott helyet. Számos külföldi diplomata tette tiszteletét a helyszíneken, remélhetőleg ezzel is öregbítve Sopron és Magyarország hírnevét a nagyvilágban. Még az osztrák származású kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger is levelet írt, melyben úgy nyilatkozott rólunk, hogy „Ezen a napon 20 évvel ezelőtt történelmet csináltak”.

 

Tehát itt van ez a nemzeteket szó szerint összekötő ünnep, ahol elvileg nem lenne semmi keresnivalója a hétköznapi politikai csatározásoknak. A szervezők külön is kérték, tartózkodjanak a megemlékezők a politikai jelképektől. Sajnos ez a Jobbik beszűkült tudatú híveinek nem jutott el visszamaradott agyába. Mert az egy dolog, hogy nekik minden nemzeti ünnepbe bele kell rondítani pártlobogóikkal. Persze csak ilyenkor tudják szétcseszni a többi ember megemlékezését: esküszöm, kameraérzékenyebbek sok magyar celebnél is, pedig annál kevés dolog undorítóbb.

 

De hogy az értelem csöppnyi szikrája sem gyúlt elméjükben, arra ékes bizonyíték a „Magyarország a magyaroké” feliratú transzparensük a helyszínen. Képzeljük magunk elé, ahogy a külföldi diplomatáknak és közjogi méltóságoknak tolmácsaik lefordítják, mivel fogadják őket egyes „magyar” emberek. Mindezt annak az illetőnek a szervezésében, akinek a dunaszerdahelyi véres szurkolóverést kiprovokáló eseményt is „köszönhetjük”.

 

Komolyan, kezdem azt hinni, a külföldi titkosszolgálatoknak pont ilyen emberre lenne szüksége, akivel le lehet járatni egy egész nemzetet, elterelve a figyelmet a milliárdos korrupciós botrányaikról. Mert ők pontosan tudják, hogy lehet a kezükben levő „magyar kártyával” kontrázni. Csak egy zenész kell hozzá, aki elhúzza a nótát.

 

Állok a pusztában, gatyám lobog
seggem kilóg, gyomrom korog
nézek a magosba, gondolok nagyot
magyar égre magyar csillagot
nyugati szél fú, délibáb ragyog
magyar vagyok, szittya vagyok
nem vágyok sokra, de egyet akarok
magyar nemzeti hip-hoppot”
(Belga : Nemzeti hiphop)

 

Szerző: nyomasek_bobo  2009.08.20. 13:12 1 komment

Címkék: 1989 sólyom merkel sopron jobbik páneurópai piknik

A bejegyzés trackback címe:

https://bobo.blog.hu/api/trackback/id/tr821325296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.22. 17:10:23

nehog y már paisz miklóst idézd
süti beállítások módosítása