Gyurcsány Ferenc saját magával szembeni konstruktív bizalmatlansági indítvány tervére eddig még nem reagált a Fidesz. Szerintem 2 út áll előttük:

Mivel pont az április 4-i szakszervezeti megmozdulással egy időben tervezik az mszp rendkívüli kongresszusát, azt mondják, ők a nép pártjára állnak és belengetnek egy párszázezres tömeget a Kossuth térre. Ez a megmozdulás illeszkedne az eddigi öngyilkos politikájukba, ami az őszödi kiszivárogtatás után egyszer már megbukott. Természetesen a baloldal a liberálisokkal rögtön összezárna és minden alternatív jelölt menne a süllyesztőbe, maradnának a pártkatonák, talán még Gyurcsány is megmeneküne.

A másik lehetőségük, hogy nem adnak 2 hetet a baloldalnak. Vasárnap Orbán Viktor kiáll, és bejelenti az ellenzék saját miniszterelnök jelöltjét. Természetesen ez nem ő lenne. De hogy ki, arról lehet némi sejtésünk. Egy éve Kéri László tartott Sopronban egy beszélgetést, ahol elhangzott már pár név az alternatív jelöltekről. Mint tudjuk, akkoriban Kéri jóban volt Orbánnal, a nyugdíjak reálérték-megőrzési terveit is anno nála adta elő.

Itt a következő hangzott el: "Kéri szerint Orbán nem akar miniszterelnök lenni. A különböző választási helyzetekre, megvannak a jelöltjei. Előrehozott választás esetére Varga Mihály, szakértői kormányhoz Járai, rendes választáson , 2010-ben Navracsics. Orbán ugyanis köztársasági elnök akar lenni. De nem ám olyan mint a mostani, hanem az alkotmányt átalakítva, egy prezidenciális köztársaság élén."

Tehát ha tartja magát az akkori véleményéhez, Járait fogják jelölni a nemzetmentő szerepbe. De ez természetesen változhat attól függően, kit akar magának megnyerni. Ha az szdsz kedvében járna inkább, feltehetőleg Surányit javasolja. Ha inkább a konzervatív oldalnak kedvez, Bod Pétert fogja ajánlani, mint 2006-ban a 2 forduló között. Egy biztos: Bokros nála is kizárva.

Természetesen a jobboldali jelölt elfogadásához mindkét párt képviselőjére szügsége lenne, ezért elképzelhető, a 2 volt jegybankelnökből gyúr egy harmadikat: a jelenlegit. Lehet, hogy Simor Andrást nem szereti a baloldal, de egy konzervatív-liberális olajfa élén ez kit érdekel? A kispártok újra a hatalom közelébe kerülnének, nekik csak ez számít.

Bevállalja: igen vagy nem?
 

UPDATE:

index.hu:

A Fidesz kezdeményezi a parlament feloszlatását

"A Fidesz hétfőn az Országgyűlésben kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatását, hogy hazánk polgárai kezükbe vehessék az ország sorsát és előrehozott választáson dönthessenek közös jövőnkről" – áll a perc közleményében. Ezekben a percekben Navracsics Tibor frakcióvezető sajtótájékoztatót tart.



Nem vállalták be. :-(

Szerző: nyomasek_bobo  2009.03.21. 14:52 4 komment

Címkék: mszp orbán fidesz gyurcsány szdsz mdf miniszterelnök simor

A bejegyzés trackback címe:

https://bobo.blog.hu/api/trackback/id/tr1001016272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pomme 2009.03.21. 15:16:04

hmm... mindkét altelnatíva elképzelhető. A másodikkal meglepetésre meglepetéssel felene az ellenzék.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2009.03.21. 15:23:31

@Pomme:
meg magara huzna kormanyzas felelosseget. nem kamaripalitikara van most szukseg, hanem elorehozott valasztasokra.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.03.21. 15:28:03

@cziffra plachta zasztava: az előrehozott választásokkal egyet is értenék, ha nem jelentene újabb fél év csúszást a reformokban. Viszont ha most kineveznek egy gazdasági szakembert, 2010-ben már nem kell a megszorításokkal törődniük. Az mszp megerősödésétől sem kell tartani, hisz a várható EP kudarc után nem fognak Gyurcsánnyal új erőre kapni.

Pekkus 2009.03.21. 18:04:05

Weisz Manfréd Hubát miniszterelnöknek. :)
Abszolút egyetértek. :)
De csak ha megigéri, hogy minden területet visszaszerzünk a Románoktól. :)
süti beállítások módosítása